Brněnské vege-žrádelny 2: Forky's
Snížit spotřebu masa = snížit svůj podíl na krutém zacházení se zvířaty a vlivu na životní prostředí, to už je vcelku známá věc. Je to navíc i zdravější a přirozenější, ale je potřeba, aby to i chutnalo a bylo dobře dostupný (home-made je home-made, ale každej je občas línej). Nabídka plant-based jídel v poslední době roste, což je skvělé. Dneska napíšu svoje dojmy z veganského podniku Forky's; původně jsem chtěla psát i o restauraci Vegalité a pizzérce Pizzapunk, ale o Forky's je toho tolik co říct, že o jiných vege-žrádelnách v Brně zase někdy příště :-).
Forky's je restauračka v Brně na Jakubském náměstí, s pěkným interiérem a spoustou místa k sezení. Výdej jídla funguje na systému lístečků, akorát že místo lístečku dostaneš pager, kterej začne vibrovat, když je tvoje jídlo ready. Tady bych vytkla snad jen jednu drobnost, a sice, že se pití objednává na jiným místě než jídlo - bylo by pohodlnější mít to všechno na jednom místě, ale to je vcelku zanedbatelný detail. Podnik se snaží být ekologický co to jde - všechny obaly co používají jsou rozložitelné (podobným směrem se mimochodem snaží jít i Coolicki, o kterých jsem psala minule).
Co se týče jídla, moje první zkušenost s Forky's byla dost špatná... Objednala jsem si nějakej vietnamskej bowl (jmenovalo se to tuším bun bo nam bo nebo tak nějak) s rýžovýma nudlema, seitanem a spoustou dalších dobrých věcí - a dresingem, kterej nebyl v nabídce blíže identifikovanej a já se na něj nezeptala obsluhy... A bylo to něco na způsob balsamikovýho octa - znám lidi, kteří to milujou a furt si to cpou do salátů, ale mně to strašně nechutná a v tom bowlu to bylo všude... Takže to bylo hodně špatný, ale ok - prostě mi tam nesedla jedna ingredience. Ale musím říct, že bowly ve Forky's nedoporučuju vůbec: později jsem vyzkoušela Buddha bowl s brokolicí, shiitake houbami a tempehem a i když mi rozhodně chutnal víc než ten vietnamskej a dobře jsem se z něj najedla, bylo to studený (krom tempehu), dole to plavalo ve vodě a ta chuť nebyla tak dobrá, abych si to dala znova... Nevím, dala bych tomu tak 5/10... Forky's asijský bowly stojí kolem 150 kč a za tu cenu dostaneš fakt velkou porci, ale obsah dost nic moc. Ovšem třeba takový kebab wrap se seitanovým "masem" je TOP - od skutečného kebabu takřka k nerozeznání, ale je to spíš taková menší tortilla a stojí to stovku (na kdejakým "Hladovým okně" dostaneš za stovku tortillu s masem o velikosti knedly); navíc mi trochu vadí, že si omáčku můžu vybrat jen v menu k hranolkám a v tom wrapu je vždy bylinková (která je tam ale dobrá, takže to je spíš jen takovej detail).
Když zůstaneme u té Asie, mají docela dobrý stir-fry nudle (+ podle vlastního výběru tofu, tempeh nebo shiitake); červené kari s tofu kostkami a jasmínovou rýží má dost specifickou chuť, jinou než jakou znám, když máma dělávala žluté kari... Špatný to není, pálí to tak akorát a ta rýže je k tomu výborná, jen mi v tom moc nesedí ta brokolice...
Z dalších jídel jsem ve Forky's vyzkoušela veganský hot dog - tzv. not dog :-). Klasickej americkej styl: (sójovej) párek v housce, zelí, kyselá okurka, červená cibule, hořčice. Párek to chuťově připomínalo jen vzdáleně, houska měkká a křupavá, zelí a toho všeho tam bylo možná až moc: zaprvé pořádně nevynikla chuť toho párku a zadruhé to z toho hrozně padalo a byla jsem jak prase... Celkově to ušlo. Co se týče burgerů, Forky's burger je taková klasika s krémovou BBQ omáčkou; Spicy burger je plný Jalapeňo papriček a čím dýl ho jíš, tím víc pálí :-). Jinak, jejich fake maso má vlastní recepturu (obiloviny a luštěniny + bylinky a koření), trochu připomíná bramborák a je moc dobrý :-). Ani nevím, jestli je lepší Forky's burger nebo Say burger z Fryends... Veganskej sýr ale víc vynikne v Say burgeru; mayo z Forky's je zase autentičtější než sojanéza z Fryends... Hranolky dělají půl napůl klasický/batátový a musím říct, že jsem nečekala že ty batátový budou tak dobrý. Jinak, menu burger/wrap + hranolky = přežrání; když si k tomu na spláchnutí dáš ještě jejich limču za 30 kč (já si vždy dávám colovou), máš luxusní veganskej oběd za necelých 200 kč. Jo a mívají tam i meníčka ;-).
Ze snídaňovýho menu si sem tam zajdu na "chicken" bagetu s kari dresingem - je fakt moc dobrá a dostaneš ji rozpečenou, ale 70 kč mi přijde hodně - kuřecí Tesco bagetu která je o něco větší máš za 45 kč, ale OK: to co dostaneš ve Forky's bude přecejenom něco trošku jinýho, než automatová bageta plná éček, s nugetama z toho nejhoršího masovýho shitu, tak je to asi legit :-).
Takže Forky's i přes pár špatných zkušeností spíš doporučuju.
Když už jsem výše zmínila ty Coolicki: kolem Vánoc měli akci, že sis u nich mohl/a dát za 50 kč 200 g veganského bramborového salátu s tempehem - kdo zaváhal, přišel o hodně ;-). Podobnou časově omezenou akci měli i ve Fryends (vegan bramborový salát + seitanové řízečky), tu jsem ale nestihla :-(. Novinkou však je, že začali taky občas mívat jídla mimo stálou nabídku (cibulový kroužky, nachos se salsou, pizza šneky) a to úplně nejdůležitější: Fryends začali spolupracovat s novým projektem No Way(st)!, kterej bojuje proti plýtvání jídlem. Stačí lajknout jejich facebookovou stránku a tu sledovat zejména ve večerních hodinách - přes tuto stránku projekt nabízí neprodané zbytkové jídlo z restaurací, kaváren a dalších stravovacích zařízení za výrazně snížené ceny. Pak už si stačí jen v komentáři zamluvit o co máš zájem a vyzvednout si to :-). Mně osobně to přijde jako super nápad a jsem ráda, že s takovým projektem někdo přišel :-). P.S.: spolupracují i s ne-veganskými podniky ;-)
_____________________________________________________________________________
Projekt se nově pro větší srozumitelnost přejmenoval na Nesnězeno.
Celkově, když se rozhlédnu kolem, mi přijde, že se některý věci pomaličku začínají měnit k lepšímu: ve Forky's bylo jednou tak narváno, že jsme s kámoškou stěží našly místa k sezení, u Fryends jsem jednou čekala půlhodinovou frontu a celkově je čím dál větší zájem o veganské produkty (viz např. http://www.forbes.cz/blizi-se-konec-zivocisneho-mleka-rostlinne-je-stale-zajimavejsi/), v Brně přibývají bezobalové obchody (viz http://womenofbrno.cz/bezobalove-obchody-v-brne) a nově systém zálohovaných vratných kelímků v kavárnách (http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/na-kavu-do-kavarny-se-zalohovanym-vratnym-kelimkem-20190109.html?fbclid=IwAR31ATJXXt5-z_MYSlG_fT35deLrvrsnZZXoXTq1kNvf8fTFBK0XFegYa30). Co se týče welfare zvířat, letos konečně úplně skončil provoz českých kožešinových farem (teď už jen zakázat dovoz, podporovat zákaz těchto farem i v zahraničí - např. šířením osvěty nebo podpisem mezinárodní petice, bude-li nějaká - a stahovat z kůže hajzly co by se ho pokoušeli obejít :-) ) a pomalu se dostávají na řadu velkochovy: konkrétně se začal řešit klecový chov slepic (http://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/slepice-vejce-retezce-obchod-potraviny-cena.A181130_222903_ekonomika_mato?), petice k podepsání zde: http://zakazkleci.cz/ a zde: http://www.jaktosnasi.cz/#petice; tady můžeš podepsat petici za zákaz klecového chovu veškerých zvířat a to na celém území EU: http://konecdobyklecove.cz/. Co se týče věcí mimo ekologii a práva zvířat, masivních protestů proti Babišovi, vládě komunistů a SPD se účastnily tisíce lidí v X českých městech a sběrná místa Diakonie v Brně vybrala pro akci Krabice od bot, o které jsem psala před Vánoci, maximální počet dárků ještě před ukončením sbírky - tyhle momenty mi dodávají hodně pozitivní energie, páč to vypadá, že to možná přecejen s lidstvem není až tak beznadějné :-).
Ale je to samozřejmě ještě běh na dlouhou trať, protože omezenců, ignorantů a ovcí, co si jen hoví v té své konzumní bublině a je jim tak dobře, protože co oči nevidí srdce nebolí a my chcem přece jenom koupit zalevno a hlavně u toho nepřemýšlet, a pořád jen hledají nějaký výmluvy, je pořád hafo (resp. většina) a vždycky tací mezi náma budou... Stejně jako ti, co myslí jen a pouze na sebe a ti, co sebou nechají lehce manipulovat... A i kdyby to nevyšlo a nezměnilo se nic... Pořád stojí za to stát si za svým a nebýt součástí toho co ti vadí, nehledě na to, kolik lidí se na tebe bude dívat jako na exota ;-)
Jo a taky je třeba dávat pozor na ulhaný zmrdy, co využívají rostoucí poptávky po BIO produktech k ještě většímu zisku a ideálně je za to jejich zmrdství věšet za koule do průvanu: http://www.novinky.cz/domaci/496570-maso-z-polskych-jatek-vydavaly-prazske-luxusni-restaurace-za-argentinske-hovezi.html?fbclid=IwAR3bqdOwWyFD2iEcRVnFQOiG5WQrlL0oCMTFBAQwnSiL2Uhjn7QLNcQN0jA - není všechno zlato co se třpytí, ale tady bohužel jiný řešení než DIY není (což je pro lidi z města trochu problém), snad jedině zkusit iniciovat víc nezávislých testů potravin...
No a úplně na závěr ještě jedna zpráva z brněnského vegan světa: Vegan Sweet Bar prošel postupnou proměnou, kdy začal nejdřív nabízet krom sladkýho i slaný snídaně a polívky, no a teď rozšiřuje nabídku slanýho jídla o burgery, vietnamské rýžové nudle s tofu a thajské kari s rýží - je z něj nově Vegan Food & Sweet Bar. Což znamená, že se tam zas někdy musím stavit :-P