Tip na pár DIY vege receptů pro začátečníky (aka gastro nightmare)
Když jsem začala na blogu psát o vegetariánství a veganství, slíbila jsem, že se podělím i o nějaké recepty. Aaand here we go! :-) Zdůrazňuju, že jsem, co se týče vaření, začátečník, takže i tento článek je určen začátečníkům a najdeš tu jen jednoduché recepty - velkou část z nich zvládne i malý dítě. ;-) Hodně jich už pravděpodobně znáš, ale je tu i pár mých vlastních originálů a asi 3 od známých. Nakonec ti doporučím nějaké bezmasé produkty, kterýma se živím, a dokonce mi i chutnají. :-D Pokud se je rozhodneš vyzkoušet, budu ráda, když mi do komentů napíšeš, jak se ti to povedlo a jak ti chutnalo, nebo ocením i tvoje vlastní tipy na vege recepty nebo vege produkty. ;-)
Většina následujících receptů je vegetariánská, ale dá se upravit na veganské varianty nákupem vhodných surovin (ty si v pohodě vygooglíš) nebo prostě vynecháním nevhodných.
Tak jdem na to. :-P
VARIACE NA SMAŽÁK
- oblíbená česká klasika - cokoliv, co hodíš do trojobalu mouka-vejce-strouhanka, usmažíš a zdlabeš s bramborovou přílohou a omáčkou dle výběru, tj. eidam/hermelín/květák/žampióny
- u sýru obalit opravdu pořádně, ať nevyteče
- květák napřed pokrájet na "stromky" a povařit, dokud nezměkne (ale ne moc!)
- žampiony napřed oloupat, očistit a pokrájet na řízečky (u těch maličkých to není třeba, stačí jen očistit :-))
- k tomu příloha: vařené mrambory (oloupat, pokrájet, vařit namírno pod pokličkou v osolené vroucí vodě doměkka) / pečené brambory (omýt v teplé vodě, pokrájet ve slupce, přidat trochu oleje - hlavně ne z Babišovy řepky - a koření na americké nebo farmářské brambory, péct na 180° cca hodinu aby změkly, pak na 200° cca 15-20-30 min. podle toho, jakou má kdo rád chrustičku, nezapomenout během pečení občas promíchat) / hranolky (kupuju ty do trouby) / bramborová kaše (uvařit brambory - klidně na vysoký stupeň a trochu rozvařit, postupně přidávat mlíko a máslo podle chuti a konzistence a mixovat)
- plus tatarka/kečup, čerstvá zelenina / okurkový salát (nastrouhat salátovou okurku + salátová zálivka v poměru na 200 ml vody 1 lžíce octa, půl lžičky soli a 5 až 6 lžiček moučkového cukru, pepř a česnek podle chuti) / rajčatový salát (nakrájet rajčata, cibuli nadrobno + salátová zálivka, podle chuti pepř), kdo co má rád ;-)
EASY BURANSKÉ RYCHLOVKY NA PÁNVI
- č. 1: pokrájíš cibuli nadrobno, osmahneš do žlutohněda, přidáš vejce - nejlíp domácí (já si je vždycky rozmíchám vidličkou vedle v hrnku, ale můžeš je tam klidně jebnout rovnou, pokud teda nechceš přidat ještě trochu strouhanýho sýra), osolíš, smažíš do stavu, jak je máš rád/a (můžeš přidat i nakrájenou pažitku), konzumuješ s chlebem a rajčaty
- č. 2: pokrájíš přebytečnej houskovej knedlík na kostičky (aneb fuck off plýtvání – lepší než to vyhodit ;-)), osmahneš dozlatova, přidáš vejce, osolíš, opepříš, konzumuješ s kyselou okurkou
- č. 3: pokrájíš cibuli nadrobno, hlívu ústřičnou na středně velké kousky, jebneš na pánev, osolíš a smažíš, můžeš i chvíli podusit pod pokličkou (bude to rychleji hotový), konzumuješ s chlebem
- č. 4: uděláš klasický volský voko - jebneš vajco na pánev, dáš pozor, aby se ti moc nerozjelo, a smažíš, pak osolíš, opepříš a konzumuješ s bramborovou kaší ze včera a s majonézou (třeba)
- č. 5: uzené tofu nakrájíš na plátky cca 1 cm X 1cm, osmažíš na cibulce, vedle v hrnci ohřeješ fazole Heinz v tomatové omáčce, přidáš tofu na cibulce, trochu chilli a sušeného česneku, zamícháš a jíš s chlebem (varianta bez tofu pro chudé: osmažím nadrobno nakrájenou cibuli s kořením na maďarskej guláš a přidám to do těch fazolí, který kromě chilli a česneku okořením ještě pepřem)
HYPER TOAST S VEJCEM
- vezmeš toastový chléb, vyskládáš jej plátky hermelínu a několika proužky červené cibule, dáš zapéct
- mezitím si na pánvi uděláš volský voko
- rozpečený toast rozděláš, vložíš hrst polníčku, přidáš přimeřené množství hořčice, volský voko a majonézu
LÁGROVÁ ČESNEČKA
- v hrnci osmažíš cibuli, zaliješ vařící vodou, přidáš propasírovaný česnek (podle chuti, na 1 l vody minimálně 5 stroužků), majoránku, mletý kmín, vegetu a sůl podle chuti
- pokud zažíváš o něco větší hojnost ingrediencí v domácnosti, můžeš přidat pár brambor (oloupaných, nakrájených na kostky, vaříš do změknutí), udělat si k tomu krutony (osmažíš chleba nakrájený na kostky) a nastrouhat trochu sýra, kterej se pak v horké polívce hezky rozpustí :-P
BEZOVÉ ŘÍZEČKY
- uděláš si ne moc řídké těstíčko (vejce + hladká mouka, trochu mléka a trochu strouhaného sýra, osolit)
- do těstíčka namáčíš bezová květenství (čím větší, tím lepší) a následně smažíš na pánvi dozlatova (nezapomeň před obrácením ustřihnout stopku)
- podáváš s jakoukoli "smažákovou" přílohou, já nejradši s bramborovou kaší a tatarkou
VEGE RIZOTO A LA JÁ
- dáš vařit rýži (namírno pod pokličkou v dostatečném množství osolené vroucí vody, sáčky s rýží předtím pořádně proprat v teplé vodě, sem tam během vaření zamíchat, délka vaření je napsaná na obale ;-))
- mezitím pokrájíš cibuli na drobno a oloupané očištěné žampiony na malé kousky, dáš smažit, osolíš a lehce opepříš
- do uvařené rýže zamícháš žampiony na cibulce a sladkou kukuřici z konzervy (nejlíp Bonduelle, nezapomeň předtím vylít přebytečnou vodu)
- druhá verze aka tofu upgrade: s cibulí a žampiony osmažíš na kostky nakrájené uzené tofu, kromě soli a pepře dochutíš sladkou paprikou
- obě verze lze vytunit strouhaným eidamem a kyselou okurkou :-)
TOFU PLÁTKY S NĚČÍM
- po vyjmutí z obalu z tofu vymačkáš vodu, podélně rozkrojíš na dva plátky, dáš je na talíř vystlaný ubrouskem, nahoru dáš další ubrousek, zatížíš a necháš tak minimálně 20 minut (tofu pustí další přebytečnou vodu a líp pak vstřebá chuť marinády)
- nejlepší je používat uzené tofu (na to ani není třeba marináda), ale může být i obyč
- tofu plátky dáš do mísy nebo hlubokého talíře, přidáš dostatečné množství oleje a worcestru (tak, aby vznikla šťáva navíc, ale ne aby to úplně plavalo), grilovací koření, koření na gyros/kebab a trochu chilli
- čím dýl to necháš naložený, tím líp (alespoň pár hodin to chce), sem tam je dobrý to obrátit, ať se to okoupe ze všech stran, a na poslední cca hodinu to vytáhnout z ledničky do pokojové teploty
- na pánvi rozpálíš 2 lžíce oleje, hodíš tam tofu plátky i s přebytečnou marinádou a smažíš z obou stran tak, aby vznikla hnědá chrustička, ale uvnitř byly plátky měkké
- podáváš s čím chceš (např. brambory a tatarka, já je mám nejradši s rýží, na kterou si ještě dám dohněda osmaženou cibulku, a čerstvými českými rajčaty)
PLNĚNÉ ŽAMPIONY
- doporučuju pořídit velké žampiony :-)
- ty oloupeš, vylomíš nohu, kterou očistíš a pokrájíš na drobné kostičky
- pokrájíš cibulku nadrobno a smažíš s nohami žampionů
- nastrouháš nivu a zamícháš do ní cibulku s nožkami, výslednou směsí plníš kloboučky žampionů, navrch každého z nich dáš plátek camembertu
- plněné žampiony pečeš na plechu s tenkou vrstvou oleje nebo na pečícím papíru na 180° cca půl hodiny (dokud nezměknou a nerozteče se sýr)
- podáváš s bramborama nebo bramborovou kaší a třeba i tatarkou a okurkovým salátem
VEGE TORTILLY
- tofu nakrájíš na nudličky a naložíš do oleje a koření na gyros/kebab (můžeš přidat i trochu uzené papriky a kořenící směsi na pečené kuře)
- dá se koupit i falafel, kterej pak jenom osmažíš ;-) (značka Nature's Promise)
- nachystáš si zeleninu (natrháš ledový salát, pokrájíš rajčata, červenou cibuli na proužky, vyliješ přebytečnou vodu ze sladké kukuřice)
- osmažíš tofu nebo falafel, přikryješ pokličkou, aby ti to vydrželo teplý
- každou tortillu nejdřív nahřeješ na pánvi pár vteřin z obou stran (některé je třeba nejdřív pokropit vodou - viz informace na obale)
- namažeš tatarkou, sweet chilli nebo jinou omáčkou dle výběru, naplníš ledovým salátem, tofu či falafelem, zbytkem zeleniny a zamotáš
- můžeš buď rovnou jíst nebo je balit do alobalu a sníst pak všechny naráz (v takovým případě doporučuju natrhat si alobal dopředu a plnit a balit přímo na něm)
SMAŽÁK V BULCE
- klasika českých koupališť :'-)
- pro jednoduchost používám smažák - polotovar, ale můžeš si samozřejmě obalit vlastní
- rozkrojím bulky (používám buď přímo hamburgerový se sezamem nebo klasický) a lehce je z vnitřní strany otoustuju na pánvi
- připravím si zeleninu (natrhám ledový salát, rajčata a salátovou okurku pokrájím na kolečka)
- osmažím sýr
- jednu půlku bulky namažu tatarkou, druhou kečupem, na spodní část bulky dám salát, pak smažák, zeleninu, vrchní část bulky, spíchnu špejlí a cháluju
TOFU A LA ČÍNA
- tofu nakrájíš na nudličky a naložíš do marinády (olej, trochu sójové omáčky, koření na čínu, koření na gyros/kebab, trochu chilli)
- bílou cibuli a červenou papriku nakrájíš na proužky, očištěné a oloupané žampiony na plátky (můžeš použít i z plechovky - opět nezapomeň před přidáním vylít vodu)
- osmahneš cibuli, přidáš papriku a žampiony, podusíš, lehce osolíš a opepříš
- na druhé pánvi osmažíš tofu (opět rozpálíš malé množství oleje a pak smažíš i v marinádě, kterou přidáš)
- osmažené tofu přidáš i s marinádou k zelenině, promícháš, šťávu zahustíš hladkou moukou aby vznikla majda, můžeš přidat i trochu sladké papriky
- podáváš s rýží (já si do ní ráda přidám sladkou kukuřici)
VEGE BURGER
- rozkrojím bulky a z vnitřní strany lehce otoustuju na pánvi
- nachystám si zeleninu (natrhám ledový salát, rajčata, červenou cibuli a nakládanou okurku pokrájím na kolečka)
- osmažím veganský Next Level Burger co koupíš (dobrá je i burger placka z červených fazolí značky Nature's Promise), na poslední 2 minuty na něj položím plátek cheddaru, aby se roztekl
- jednu půlku bulky namažu tatarkou, druhou půlku BBQ omáčkou, na spodní část bulky dám salát, pak burger plátek se sýrem, zeleninu, vrchní část bulky, spíchnu špejlí a dobrou chuť :-)
Tak... To byla první várka mých prasoidních vege receptů, určitě po čase přijdou další :-D. Z dalších bezmasých věcí, co jím a jsou natolik basic-polotovar, že si nezaslouží být mezi recepty, můžu doporučit: špagety s hotovými bezmasými omáčkami Uncle Ben's nebo Panzani, co jen ohřeješ (když si na to ještě nastrouháš sýr, je to špica), cibulový kroužky do trouby (jen tak s tatarkou nebo sladkou chilli omáčkou :-P), tortellini se špenátem a ricottou (povaříš 3 minuty a jíš), různé druhy sýrových pizz Ristorante (Quattro Formaggi, Mozzarella, Margheritu si vylepšuju surovinama navíc - hermelínem, kukuřicí, cibulí, paprikou atd.; prej maj i Funghi, ale tu jsem ještě nikde neviděla), instantní polívky a ovesné kaše do hrnku (skvělé na snídani - jenom zaliješ vařící vodou, zamícháš, necháš odstát a jíš; Vitana dělá fajn vege polívky v sáčku doslova za pár kaček - česnečku, hráškovou, mexickou, sýrovou, hříbkovou, brokolicovou aj.; u kaší si jedu tescáčské ochucené - prodávají krabice po 4 malých / 2 velkých porcích), na topinky s česnekem je výbornej veganskej "tataráček" Lunter, na rohlík samozřejmě sýry, pomazánky (veganská "škvarková" Lunter - ani žampionová není špatná, ale je z nich asi nejslabší; dále mi chutná např. toskánská pomazánka Veto nebo farmářská z uzeného tofu značky Toppo), Patifu vegan "paštiky" (nejlepší je Gourmet, ale ani Delikates, Orient nebo Hokkaido není špatná), pro fajnšmekry marmeláda (na Nutellu se vyser - to je 45% palmový tuk, 45% cukr, 5% kakao, 5% lískáče, takže úplnej kentus) xD :-P.
I tohle všechno má v sobě samozřejmě hovna ve formě éček a celkově je daleko lepší si to všechno udělat sám, od pomazánek a omáček přes falafel až po pizzu, ale pokud člověk zatím moc vařit neumí, je línej nebo svůj čas věnuje raději jiným věcem než vaření, je to fajn.