Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tip na pár DIY vege receptů pro začátečníky (aka gastro nightmare)

27. 3. 2020

     Když jsem začala na blogu psát o vegetariánství a veganství, slíbila jsem, že se podělím i o nějaké recepty. Aaand here we go! :-) Zdůrazňuju, že jsem, co se týče vaření, začátečník, takže i tento článek je určen začátečníkům a najdeš tu jen jednoduché recepty - velkou část z nich zvládne i malý dítě. ;-) Hodně jich už pravděpodobně znáš, ale je tu i pár mých vlastních originálů a asi 3 od známých. Nakonec ti doporučím nějaké bezmasé produkty, kterýma se živím, a dokonce mi i chutnají. :-D Pokud se je rozhodneš vyzkoušet, budu ráda, když mi do komentů napíšeš, jak se ti to povedlo a jak ti chutnalo, nebo ocením i tvoje vlastní tipy na vege recepty nebo vege produkty. ;-)

     Většina následujících receptů je vegetariánská, ale dá se upravit na veganské varianty nákupem vhodných surovin (ty si v pohodě vygooglíš) nebo prostě vynecháním nevhodných.

     Tak jdem na to. :-P

 

VARIACE NA SMAŽÁK

  • oblíbená česká klasika - cokoliv, co hodíš do trojobalu mouka-vejce-strouhanka, usmažíš a zdlabeš s bramborovou přílohou a omáčkou dle výběru, tj. eidam/hermelín/květák/žampióny
  • u sýru obalit opravdu pořádně, ať nevyteče
  • květák napřed pokrájet na "stromky" a povařit, dokud nezměkne (ale ne moc!)
  • žampiony napřed oloupat, očistit a pokrájet na řízečky (u těch maličkých to není třeba, stačí jen očistit :-))
  • k tomu příloha: vařené mrambory (oloupat, pokrájet, vařit namírno pod pokličkou v osolené vroucí vodě doměkka) / pečené brambory (omýt v teplé vodě, pokrájet ve slupce, přidat trochu oleje - hlavně ne z Babišovy řepky - a koření na americké nebo farmářské brambory, péct na 180° cca hodinu aby změkly, pak na 200° cca 15-20-30 min. podle toho, jakou má kdo rád chrustičku, nezapomenout během pečení občas promíchat) / hranolky (kupuju ty do trouby) / bramborová kaše (uvařit brambory - klidně na vysoký stupeň a trochu rozvařit, postupně přidávat mlíko a máslo podle chuti a konzistence a mixovat)
  • plus tatarka/kečup, čerstvá zelenina / okurkový salát (nastrouhat salátovou okurku + salátová zálivka v poměru na 200 ml vody 1 lžíce octa, půl lžičky soli a 5 lžiček moučkového cukru, pepř a česnek podle chuti) / rajčatový salát (nakrájet rajčata, cibuli nadrobno + salátová zálivka, podle chuti pepř), kdo co má rád ;-)

 

EASY BURANSKÉ RYCHLOVKY NA PÁNVI

  • č. 1: pokrájíš cibuli nadrobno, osmahneš do žlutohněda, přidáš vejce - nejlíp domácí (já si je vždycky rozmíchám vidličkou vedle v hrnku, ale můžeš je tam klidně jebnout rovnou, pokud teda nechceš přidat ještě trochu strouhanýho sýra), osolíš, smažíš do stavu, jak je máš rád/a, konzumuješ s chlebem a rajčaty
  • č. 2: pokrájíš přebytečnej houskovej knedlík na kostičky, osmahneš dozlatova, přidáš vejce, osolíš, opepříš, konzumuješ s kyselou okurkou
  • č. 3: pokrájíš cibuli nadrobno, hlívu ústřičnou na středně velké kousky, jebneš na pánev (nejdřív tu cibuli), osolíš a smažíš, můžeš i chvíli podusit pod pokličkou (bude to rychleji hotový), konzumuješ s chlebem
  • č. 4: uděláš klasický volský voko - jebneš vajco na pánev, dáš pozor, aby se ti moc nerozjelo, a smažíš, pak osolíš, opepříš a konzumuješ s bramborovou kaší a majonézou

 

HYPER TOAST S VEJCEM

  • vezmeš toastový chléb, vyskládáš jej plátky hermelínu a několika proužky červené cibule, dáš zapéct
  • mezitím si na pánvi uděláš volský voko
  • rozpečený toast rozděláš, vložíš hrst polníčku, přidáš přimeřené množství hořčice, volský voko a majonézu

 

LÁGROVÁ ČESNEČKA

  • dáš vařit vodu, přidáš propasírovaný česnek (podle chuti, na 1 l vody minimálně 5 stroužků), majoránku, mletý kmín, vegetu a sůl podle chuti
  • pokud zažíváš o něco větší hojnost ingrediencí v domácnosti, můžeš přidat pár brambor (oloupaných, nakrájených na kostky), udělat si k tomu krutony (osmažíš chleba nakrájený na kostky) a nastrouhat trochu sýra, kterej se pak v horké polívce hezky rozpustí :-P

 

BEZOVÉ ŘÍZEČKY

  • uděláš si ne moc řídké těstíčko (vejce + hladká mouka, trochu mléka a trochu strouhaného sýra, osolit)
  • do těstíčka namáčíš bezová květenství (čím větší, tím lepší) a následně smažíš na pánvi dozlatova (nezapomeň před obrácením ustřihnout stopku)
  • podáváš s jakoukoli "smažákovou" přílohou, já nejradši s bramborovou kaší a tatarkou

 

VEGE RIZOTO A LA JÁ

  • dáš vařit rýži (namírno pod pokličkou v dostatečném množství osolené vroucí vody, sáčky s rýží předtím pořádně proprat v teplé vodě, sem tam během vaření zamíchat, délka vaření je napsaná na obale ;-))
  • mezitím pokrájíš cibuli na drobno a oloupané očištěné žampiony na malé kousky, dáš smažit, osolíš a lehce opepříš
  • do uvařené rýže zamícháš žampiony na cibulce a sladkou kukuřici z konzervy (nejlíp Bonduelle, nezapomeň předtím vylít přebytečnou vodu)
  • druhá verze aka tofu upgrade: s cibulí a žampiony osmažíš na kostky nakrájené uzené tofu, kromě soli a pepře dochutíš sladkou paprikou
  • obě verze lze vytunit strouhaným eidamem a kyselou okurkou :-) 

 

TOFU PLÁTKY S NĚČÍM

  • po vyjmutí z obalu z tofu vymačkáš vodu, podélně rozkrojíš na dva plátky, dáš je na talíř vystlaný ubrouskem, nahoru dáš další ubrousek, zatížíš a necháš tak minimálně 20 minut (tofu pustí další přebytečnou vodu a líp pak vstřebá chuť marinády)
  • nejlepší je používat uzené tofu, ale může být i obyč
  • tofu plátky dáš do mísy nebo hlubokého talíře, přidáš dostatečné množství oleje a worcestru (tak, aby vznikla šťáva navíc, ale ne aby to úplně plavalo), grilovací koření, koření na gyros/kebab a trochu chilli
  • čím dýl to necháš naložený, tím líp (alespoň pár hodin to chce), sem tam je dobrý to obrátit, ať se to okoupe ze všech stran, a na poslední cca hodinu to vytáhnout z ledničky do pokojové teploty
  • na pánvi rozpálíš 2 lžíce oleje, hodíš tam tofu plátky i s přebytečnou marinádou a smažíš z obou stran tak, aby vznikla hnědá chrustička, ale uvnitř byly plátky měkké
  • podáváš s čím chceš (např. brambory a tatarka, já je mám nejradši s rýží, na kterou si ještě dám dohněda osmaženou cibulku, a čerstvými českými rajčaty)

 

PLNĚNÉ ŽAMPIONY

  • doporučuju pořídit velké žampiony :-)
  • ty oloupeš, vylomíš nohu, kterou očistíš a pokrájíš na drobné kostičky
  • pokrájíš cibulku nadrobno a smažíš s nohami žampionů
  • nastrouháš nivu a zamícháš do ní cibulku s nožkami, výslednou směsí plníš kloboučky žampionů, navrch každého z nich dáš plátek camembertu
  • plněné žampiony pečeš na plechu s tenkou vrstvou oleje na 180° cca půl hodiny až hodinu (dokud nezměknou a nerozteče se sýr)
  • podáváš s bramborama nebo bramborovou kaší a třeba i tatarkou a okurkovým salátem 

 

VEGE TORTILLY

  • tofu nakrájíš na nudličky a naložíš do oleje a koření na gyros/kebab (můžeš přidat i trochu uzené papriky a kořenící směsi na pečené kuře)
  • dá se koupit i falafel, kterej pak jenom osmažíš ;-) (značka Nature's Promise)
  • nachystáš si zeleninu (natrháš ledový salát, pokrájíš rajčata, červenou cibuli na proužky, vyliješ přebytečnou vodu ze sladké kukuřice)
  • osmažíš tofu nebo falafel, přikryješ pokličkou, aby ti to vydrželo teplý
  • každou tortillu nejdřív nahřeješ na pánvi pár vteřin z obou stran (některé je třeba nejdřív pokropit vodou - viz informace na obale)
  • namažeš tatarkou, sweet chilli nebo jinou omáčkou dle výběru, naplníš ledovým salátem, tofu či falafelem, zbytkem zeleniny a zamotáš
  • můžeš buď rovnou jíst nebo je balit do alobalu a sníst pak všechny naráz (v takovým případě doporučuju natrhat si alobal dopředu a plnit a balit přímo na něm)

 

SMAŽÁK V BULCE

  • klasika českých koupališť :'-)
  • pro jednoduchost používám smažák - polotovar, ale můžeš si samozřejmě obalit vlastní
  • rozkrojím bulky (používám buď přímo hamburgerový se sezamem nebo klasický) a lehce je z vnitřní strany otoustuju na pánvi
  • připravím si zeleninu (natrhám ledový salát, rajčata a salátovou okurku pokrájím na kolečka)
  • osmažím sýr
  • jednu půlku bulky namažu tatarkou, druhou kečupem, na spodní část bulky dám salát, pak smažák, zeleninu, vrchní část bulky, spíchnu špejlí a cháluju

 

TOFU A LA ČÍNA

  • tofu nakrájíš na nudličky a naložíš do marinády (olej, trochu sójové omáčky, koření na čínu, koření na gyros/kebab, trochu chilli)
  • bílou cibuli a červenou papriku nakrájíš na proužky, očištěné a oloupané žampiony na plátky (můžeš použít i z plechovky - opět nezapomeň před přidáním vylít vodu)
  • osmahneš cibuli, přidáš papriku a žampiony, podusíš, lehce osolíš a opepříš
  • na druhé pánvi osmažíš tofu (opět rozpálíš malé množství oleje a pak smažíš i v marinádě, kterou přidáš)
  • osmažené tofu přidáš i s marinádou k zelenině, promícháš, šťávu zahustíš hladkou moukou aby vznikla majda, můžeš přidat i trochu sladké papriky
  • podáváš s rýží (já si do ní ráda přidám sladkou kukuřici)

 

VEGE BURGER

  • rozkrojím bulky a z vnitřní strany lehce otoustuju na pánvi
  • nachystám si zeleninu (natrhám ledový salát, rajčata, červenou cibuli a nakládanou okurku pokrájím na kolečka)
  • osmažím veganský Next Level Burger co koupíš (dobrá je i burger placka z červených fazolí značky Nature's Promise), na poslední 2 minuty na něj položím plátek cheddaru, aby se roztekl
  • jednu půlku bulky namažu tatarkou, druhou půlku BBQ omáčkou, na spodní část bulky dám salát, pak burger plátek se sýrem, zeleninu, vrchní část bulky, spíchnu špejlí a dobrou chuť :-)

 

    Tak... To byla první várka mých prasoidních vege receptů, určitě po čase přijdou další :-D. Z dalších bezmasých věcí, co jím a jsou natolik basic-polotovar, že si nezaslouží být mezi recepty, můžu doporučit: fazole Heinz v tomatové omáčce (stačí ohřát a sníst s chlebem; já si je vylepšuju tím, že osmažím nadrobno nakrájenou cibuli s kořením na maďarskej guláš a přidám to do těch fazolí, který ještě okořením pepřem a trochou chilli a česneku), špagety Panzani (dělají výborný hotový omáčky bez masa, co jen ohřeješ, i špagety, co se dobře vaří - když si na to ještě nastrouháš sýr, je to špica), cibulový kroužky do trouby (jen tak s tatarkou nebo sladkou chilli omáčkou :-P), tortellini se špenátem a ricottou (povaříš 3 minuty a jíš), různé druhy sýrových pizz Ristorante (Quattro Formaggi, Mozzarella, Margheritu si vylepšuju surovinama navíc - hermelínem, kukuřicí, cibulí, paprikou atd.; prej maj i Funghi, ale tu jsem ještě nikde neviděla), instantní polívky a ovesné kaše do hrnku (skvělé na snídani - jenom zaliješ vařící vodou, zamícháš, necháš odstát a jíš; Vitana dělá fajn vege polívky v sáčku doslova za pár kaček - česnečku, hráškovou, mexickou, sýrovou, hříbkovou, brokolicovou aj. - akorát doporučuju udělat si dvojitou skrz výraznější chuť a hustší konzistenci; u kaší si jedu tescáčské ochucené - prodávají krabice po 4 malých / 2 velkých porcích), na topinky s česnekem je výbornej veganskej "tataráček" Lunter, na rohlík samozřejmě sýry, pomazánky (veganská "škvarková" Lunter - ani žampionová není špatná, ale je z nich asi nejslabší; dále mi chutná např. toskánská pomazánka Veto), Patifu vegan "paštiky" (nejlepší je Gourmet, ale ani Delikates není špatná), pro fajnšmekry marmeláda (na Nutellu se vyser - to je 45% palmový tuk, 45% cukr, 5% kakao, 5% lískáče, takže úplnej kentus) xD :-P.

     I tohle všechno má v sobě samozřejmě hovna ve formě éček a celkově je daleko lepší si to všechno udělat sám, od pomazánek a omáček přes falafel až po pizzu, ale pokud člověk zatím moc vařit neumí, je línej nebo svůj čas věnuje raději jiným věcem než vaření, je to fajn.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář